„Cum iti asterni asa dormi”

Ce bine-ar fi daca ne-am ghida viata cat de cat dupa proverbele din batrani. De exemplu „Lupu-si schimba parul dar naravul ba„, „Corb la corb nu scoate ochii„, „Cine stie carte are patru ochi„,  „Cine seamana vant culege furtuna” sau „Cine se aseamana se aduna„, vezi mai multe la linkul din finalul articolului.

Bucurestenii-si merita soarta, nu au reusit sa construiasca o centura decenta in jurul micului Paris timp de mai bine de 26 de ani. Da, ditamai capitala europeana nu are o centura decenta; si cand spun ca nu e decenta sunt indulgent, asa mi-s eu mai bland la vorba, pentru ca „Vorba dulce mult aduce„, nu?
Iar Romanii isi merita soarta cu varf si indesat cu atat mai mult pentru ca nu au reusit sa construiasca autostrazi in mai bine de 26 de ani. Ce sa mai zic de educatie si sanatate care ar trebui sa fie pe primul loc? La noi se moare in spitale, iese lumea de-acolo mai bolnava decat a intrat. Numai la noi cred ca o sa auzi un astfel de dialog:
„-Mergi la spital la un doctor sa vezi care-i treaba.”
„-Doamne fereste! NU! Numai la spital sa nu ajung.”
Sa mai spun in ce hal sunt platiti profesorii nostri? In ce conditii au ajuns scolile noastre? Scoala romaneasca are varfuri pentru ca suntem destul de multi (aprox 19 milioane) si unii parinti si copii fac eforturi exceptionale extrascolare. Numai rata de admitere la bacalaureat daca o iei si iti dai seama de declinul in care suntem. Si toate astea pentru ca da „Cum iti asterni asa dormi„.

Dar atata timp cat un popor s-a vaitat de s-a auzit in toate colturile lumii ca s-a interzis fumatul in spatiile publice inchise… ce pretentii si asteptari sa mai ai? Ce sperante sa mai ai desi „Speranta moare ultima„?

Atentie ca „Fiecare pasare pe limba ei piere” dar hai sa speram ca „Cele rele sa se spele, cele bune sa se-adune” pentru ca daca ne uitam in jur nu am murit toti inca, iara „Omul sfinteste locul„.

Pentru delectarea (si nu numai!) dvs. o lista cu proverbe romanesti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s